Feldenkrais-asema

Ihminen on mysteeri, jota hän liikkumisellaan koettelee

Kikka Salmi-Zürcher:

Feldenkraisopettaja, Bones for Life -ohjaaja, fysioterapeutti, kulttuurimanageri
Jäsen Sveitsin (SFV) ja Suomen (SFY) Feldenkraisyhdistyksessä sekä Suomen Fysioterapeuteissa.
 
Vuodenvaihteessa 2006-2007 palasin takaisin juurilleni, asuttuani 30 vuotta saksankielisessä Sveitsissä. Sveitsiin lähdin fysioterapeuttina. Nyt olen Feldenkrais-opettaja, fysioterapeutti ja kulttuurimanageri. Johdin omaa Feldenkrais-praktiikkaa Zürichissä ja sivutöinä annoin fysioterapia-hoitoja.

Olen onnellinen kaupunkilainen. Silti viihdyn myös maaseudulla, kesällä maaten laiturilla enkä tee mitään. Ja kuinka ihana onkaan sen jälkeen vielä  – levätä.

Minä liikun mielelläni, kulkuvälineeni kaupungissa on fillari. Käyn säännöllisesti uimassa ja tanssijalkaani kutkuttaa usein.

Dekkarit ovat intohimoni. Kun matkustan ympäri maailmaa ja tutustun uusiin kaupunkeihin ja seutuihin, niiden ihmisiin, koen ne samalla lailla mysteerin koetteluna kuin lukiessani salapoliisiromaaneja.

Suuri uteliaisuuteni kohde on ”ihminen liikkeessä ja liike ihmisessä”. Feldenkrais-menetelmän löysin juuri tämän uteliaisuuteni ansiosta. Tämä menetelmä pitää minut alati valppaana ja liikkeellä.
 
Kehittäessäni ja syventäessäni ammattitaitoani Feldenkrais-menetelmän parissa löysin myös Bones for Life -ohjelman. Tässä Feldenkrais-menetelmälle perustuvassa luuohjelmassa luodaan yhteys leikkivään minään, jatkuvasti uudesta tai jo kadotetun löytämisestä iloitsevaan. Sillä ilman vahvaa ja elävää luustoa liikkuminen vaikeutuu, muuttuu kivuliaaksi. Ohjelman kehittäjä, Moshe Feldenkraisin ensimmäinen oppilas Ruthy Alon antoi aikoinaan minulle houkuttelevan tehtävän tuoda tämä ohjelma Suomeen.

Sillä tiellä olen.