Feldenkrais-asema

Ensimmäinen vuosi Helsingissä

Feldenkrais-asema 1 vuotta!  

Helsinki ja Töölö ovat ottaneet minut avosylin vastaan. Palasin tänne Sveitsistä onnellisena kaupunkilaisena, mutta nyt olen elämäniloinen hesalainen. Kulkuvälineeseeni fillariin olen joutunut vaihtamaan sisäkumitkin jo kahdesti. Jopa päällyskumit kuluivat vaihtokuntoon. Uimastadikka hyväksyi minut vanhana tuttunaan, ja Märsky oppi tuntemaan uuden vesipedon. Simmiksen masters-ryhmässä harjoittelen säännöllisesti entisten uimariystävieni ja uusien masters-kavereideni kanssa.

Dekkariharrastukseni on laajentunut kirjallisuusharrastukseksi: olen ollut perustamassa kirjallisuuskerhoa “Mullei oo mitään hajuu”. Kerhon myötä toivon tutustuvani entiseen ja nykyiseen kotikaupunkiini aivan uudesta näkökulmasta. Kerhossa pohdimme mm. sitä, että jos Helsinki on vastaus, niin mikä on ksymys.

Nyt kun olen palannut todella juurilleni – lapsuuteni kulmille – tiedän missä seison: tällaiselta paikalta, kun tietää missä on, minun on ollut helppoa liikkua mihin suuntaan tahansa. Ammattini on vienyt minua kiintopisteestäni ensimmäisen vuoden aikana Turkuun, Baseliin, Zürichiin, Hampuriin, Sport-lehteen, Uinti-lehteen, Töölöläiseen, Seura-lehteen, verkkosivuille Sivistys_net - Vapaan sivistystyön ja aikuiskasvatuksen kohtauspaikkaan, television Kotisatamaan, seniorifoorumiin, Helsingin ja Turun suomenkieliseen työväenopistoon, sihteeriksi Suomen Feldenkraisyhdistykseen. Ja lopulta ympyrä aina sulkeutuu Feldenkrais-aseman rappukäytäville talon yrityksiin.

Feldenkrais-asemalla ovat vierailleet mm. entiset työtoverini Käpylän kuntoutuslaitokselta, Uudenmaan fysiot, Suomen Feldenkraisyhdistys, uimahyppääjäkerho Härvelin masters-taiturit, yksityis- ja ryhmäasiakkaiden lisäksi. Feldenkrais-asema puolestaan tekee myös kotikäyntejä sekä vierailee erilaisissa laitoksissa ja työpaikoilla.

Feldenkrais-menetelmä merkitsee jatkuvaa oppimista. Zürichissä kurssin opettajana toimi pariisilainen François Combeau, nykypäivän kysytyimpiä valmentajia. Baselissa jatkoin neuroanatomian seminaarisarjaa brasilialaisen professorin Nelson Annuciaton oppilaana. Hampurissa Bones for Lifen kehittäjä Ruthy Alon antoi kouluttajakoulutusta.

Kaiken tämän vuodessa kokemani muuttumisen aikana silti perusta on pysynyt samana. Minun suuri uteliaisuuteni kohde on ”ihminen liikkeessä ja liike ihmisessä”. Olen oppinut, että helsinkiläinen ja suomalainen ovat eri tavalla kuin sveitsiläinen liikkeessä ja liike heissä. Hesalainen näkee vain asfaltin, ei sen rikkaruohoja.

Ensimäinen vuoteni Feldenkrais-asemalla on onnellisuuden täyttämä, täynnä yllätyksiä, jälleennäkemisten jälleenlöytämisiä, mahtavia uusia kohtaamisia, haltioitumisen paikka viedä tehtävääni eteenpäin.

Asemalla kohdataan, tervetuloa!